Seprűvéna kezelés

Seprűvéna

A vénáknak két nagy csoportját különböztetjük meg, a felületi (bőr alatt futó) visszereket és az izmok között elhelyezkedő mélyvénás rendszert.

A vénás rendszer feladata a „használt” (oxigénszegény) vér továbbítása a szív, majd a tüdő felé. A lábakból a vérnek felfelé, a gravitációval szemben kell áramolnia és ezt a feladatot a láb izmi segítik összehúzódásukkal (járáskor), de a vénákban lévő billentyűk-melyek a visszaáramlást gátolják- szintén fontos szerepet játszanak ebben.

Ha a vénák fala meggyengül az ér kitágul, kanyargóssá válik, a vér továbbítása romlik, ezáltal a visszérben pangás lép fel. Ilyenkor a vénás billentyűk is károsodnak, ami a pangást tovább rontja.

Az egymással összefüggő tüneteket vénás betegségeknek nevezzük. Leggyakoribb tünetek az alsó végtagon megjelenő számos hajszálértágulat (seprűvénák), a kanyargós tág vénák felszínen, és az ún. nehéz-láb szindróma (duzzanat, fájdalom, éjszakai lábgörcs).

A felszíni 0,5-1 mm átmérőjű tágulat hajszálereket telangiektáziáknak is nevezzük. 0,08-0,2 mm mélységben találhatóak. Az értágulatok 50%-ban nem kapcsolódnak össze visszér-problémákkal. A probléma esztétikai jellegű és főként a nőket érinti. A 20-70 év közötti nők esetében az előfordulás aránya 55%.

A termokoaguláció a hő általi roncsolás elvén alapszik. A hőt 4 Mhz frekvenciájú, modulált rádiófrekvencia hozza létre. A kezelés során 0,075 mm vagy 0,150 mm átmérőjű, speciálisan szigetelt tű 4000 MegaHerzet vezet be a vénába. Amikor a hőmérséklet eléri a 75-80 fokot, a fehérjék denaturáción mennek keresztül. Mit jelent ez pontosan? A denaturáció, a globális fehérjék jellemző térszerkezetének megváltozása a konformációt kialakító kötések átrendeződése miatt. A denaturáció következtében a fehérje elveszíti biokémiai hatását. A denaturációt kiválthatja a hőmérséklet emelkedése illetve csökkenése, mechanikai hatás, az ionerősség, illetve a kémhatás megváltozása, ultraibolya sugárzás, elektromos áram, a közeg koncentrációjának növekedése. A denaturáció általában z oldatból történő kicsapódással, azaz koagulációval jár: szétcsavarodnak a fehérjeláncok és véletlenszerűen gabalyodnak össze.

Egyszerűbben megfogalmazva a hő elpusztítja a kapilláris falat és annak tartalmát is. A kezelt vénafal összerázódik, a benne lévő vér pedig széttöredezik, vagy hirtelen megalvad.

Előnyei:

Könnyen használható
Azonnali eredményt hoz
Ritka a mellékhatás és az allergia
Nincs maradandó pigmentáció
Nincs nekrózis
Gyors kezelés: 300-400 pulzussal 15 perc alatt 80-100 cm-nyi értágulatot tudunk kezelni
Nagyon hatékony
Minden típusú értágulaton alkalmazható (1 mm átmérőnél kisebbek)
Nehezen hozzáférhető helyeken is alkalmazható (láb, térd)
Minden bőrtípuson alkalmazható
Nem szükséges kompressziós harisnya a kezelést követően.

Gyakorisága:

Egy kezeléssorozat 1-6 alkalomból áll, z arcon 4 hetente, a végtagokon és törzyön6 hetente javasolt a kezelést elvégezni
Általánosságban elmondható, hogy az esetek nagy részében 1-2 kezelés elegendő.

Ellenjavallat:

A kezelések megkezdése előtt egészségügyi teszttel szűrhetjük ki azokat, akiken nem végezhető el a kezelés:

Terhesség
Szoptatás
Keloid hajlam
Allergiás reakció
Króm vagy nikkel allergia (használjon arany tűt)
Bőrbetegség
Vérzékenység