Szőrtelenítés

A szőrtelenítés havonta egyszeri kezelést igényel.
A kezelés előtt 3-4 mm-es legyen a szőrzet.
Kezelések alatt csak borotválni lehet a szőrzetet.

Szőrtelenítés

A nem kívánt szőrösödés főleg a nők számára jelent sokszor komoly problémát. Két formája van, a hypertrichosis, amikor válogatás nélkül mindenütt erősebb a szőrzet, illetve a hirsutismus, amikor főleg a nemi hormonoktól függő területeken, például bajusz- és szakálltájékon fokozódik a szőrnövekedés. A szőr növekedésének három ciklusa van, az anagén fázis a növekedési, a katagéna visszafejlődési, a telogén pedig az alvó fázis.

A hő okozta roncsoló htás a szőrszálban levezetődik a szőrtüszőbe és a szőrszál kihullásához vezet. A részleges sérülés z osztódógerminatív sejtekben telogén sokkot okoz, a telogén kilökődési ideje lelassul és disztrófiás (nem normális, gyenge) szőrzet alakul ki, mely vékonyabb és világosabb. Több IPL kezelés szükséges általában a szőrtelenítéshez.

Hypertrichosis

a hypertrichosis erősebb és hosszabb szőrszálak növekedését jelenti, mint normál elvárható lenne faji, etnikai, nemi hovatartozás alapján. Jelenleg még nem ismerik a pontos okát. A hypertrichosis veleszületett formái lehetnek a nevocellular nevus (nagy festékes anyajegy), hamartoma (abnormális növekedmény, tumor) hemihipetrofia, foltos hipertrichosis, neurofibroma (csomók) tenyerek és talpak szőrős elváltozásai, gerinc menti hipertrichosis és sok más veleszületett elváltozás.

Kezelés előkészítése:

A szőr az anagén fázisban a legfogékonyabb az IPL kezelésre. Ez fázis akár 1 évig is tarthat és egyénenként eltérő. A katagén fázis általában 3 hétig tart. A szőrszálak többsége anagén fázisban van (80-85%), míg a többi katagén (2%)vagy telagén (10-15%) fázisban. Az épp anagén fázisban lévő szőrszálak mennyisége anatómiai területtől is függ. Ezért szükséges több kezelés annak érdekében, hogy minden szőrszálat „elkapjunk” az anagén fázisban. A kor, nem, anatómiai terület és a hormonok is befolyásolják az anagén fázis hosszát. A szőr életciklusai alatt az érellátottságban is vannak változások. A anagén fázisban a szőrtüsző vérrel jól ellátott, míg a katagén fázisban a tápláló érhálózat lecsökken.

A szőr mennyiségét szintén meg kell vizsgálni, sűrűség, szín és minőségszempontjából. Fontos elmagyarázni, hogy a várható eredményeket, nem szabad irreális elvárásokba ringatni. A tartós szőrtelenítés a szőrtüszők mennyiségének csökkenését jelenti stabilan, a szőr növekedési ciklusánál hosszabb időtartamig. Ezt fontos elmagyarázni, ugyanis sokan azt hiszik, hogy soha többet nem fog szőrünk nőni. A tartós szőrtelenítés nem jelenti a teljes és végleges szőrtelenítést.